Menu
Gildia Pióra na Patronite

Fyrfl Miasto Spotkań

Spotkała się wieś z historią
Na Ostrowie Tumskim i wierzy
Że kłódka na moście kluczyk w Odrę
To miłość bajeczna do grobowej deski

Radio Maryja tu dłoń podaje
Pomarańczowej alternatywie
Ale nie patrzą sobie w oczy

Dziewczyny z lunaparów spotykają swoją godność
Pod najświętszym sakramentem katedry
Wychodząc jednak już w portyku
Porzucają ją bo chcą
Spotkać moje pożądanie
Tu nie daleko w Rynku
W wynajętym apartamencie

Bujne kolory roślin
Spotkały cienie kościołów
Chcą być tu wiecznie

A Cycas Rumphii i Cycas Rewoluta
Świat przemierzyły
By tu patrzeć sobie
Głęboko w skośne oczy

Nie daleko zaś
Spod granitowego bloku
Wyrywa się na spotkanie pamięć
Ziemi w której krew
Z odciętej piersi i mleko
Matczyne co nie uciszyło
Wrzasku nigdy nie milknącego
W ogniu słowiańskiej nienawiści

Wiele tych spotkań
Tu Nowoczesna Europa podaje nam dłoń
Głupotą nie przytulić jej

297 722 wyświetlenia
4773 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!