Menu
Gildia Pióra na Patronite

"gitara przestaje stroić" (pamięci R. Riedla)

Śmierć śpiewa moimi oczami
śmierć gra na rękach mych
i dźwięczy struna za struną
przyspieszając tętna rytm

śmierć kocha moje ciało
całuje zgięcie ramienia
i wciąż powtarza mi:
smakuje mi ciepło twej krwi

śmierć przyszła do mnie zimna i niczyja
więc ją przygarnąłem i ogrzałem
inaczej niż myślałem się odwdzięczyła
za to że się jej oddałem

śmierć młoda była jak ja
śmierć ze mną młodo się starzała
i choć się ze mną nie rodziła
ze mną będzie umierała

konkurs pod patronatem TVP Kraków 2007, wyróżnienie

4989 wyświetleń
87 tekstów
3 obserwujących
  • 9 January 2012, 23:02

    O Rysiek to był gość słuszny wiersz szkoda tylko ze tyle brał inaczej spiewałby nam do dzis.

  • Julka 10

    7 January 2012, 22:41

    Za Twoją pamięć, za takie słowa o geniuszu tekstu, zagubionych myśli i duszy, który nigdy nie odnalazła się w..." nieswoim świecie" nie jeden ale 100 ...plusów!!

    Dziękuję za ten wiersz i...pozdrawiam
    J.