Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

od tego przypływu ludzi szumi samotnością

Skyforest - I wish the dawn would never come
https://www.youtube.com/watch?v=SZlNGwforrE

chwilą jesteśmy
- upatrzonym od życia
przystankiem -
co palce ugina

pod obcym ciałem

i już tylko wzrok
ucieka nam od siebie
w ten ostatni akt
gdzie porzuca się

wszystko.

9484 wyświetlenia
71 tekstów
80 obserwujących
  • 29 April 2015, 07:14

    którzy piszą owszem... natomiast potrafisz słowem malować uczucia ... a tego nie można się nauczyć ...

  • Lacrimas

    28 April 2015, 20:03

    Nie spodziewałem się przeczytać takich pochlebstw, dziękuję. Choć w moim odczuciu jestem tylko jednym z wielu, którzy piszą. :)

  • 27 April 2015, 14:58

    nieskromna to będzie opinia ... dla mnie jesteś niekwestionowanym liderem ... jeśli chodzi o dobór słów i liryczność strof ... świetny:)

  • Lacrimas

    26 April 2015, 21:08

    Lubię się bawić słowem, Marianno. Jednak pośród nadawania ukrytych znaczeń, mam kilka swoich ,,niezmienności''.
    Tytuł, cóż, odnosi się do dosyć osobliwego zjawiska, związanego z innymi ludźmi w moim (wspominałem niegdyś, że bywam egocentrykiem?) otoczeniu, które zestawiłem z przypływem. To jednak szumi (mi) samotnością.

    Natomiast co do ostatniej zwrotki, to za ostatni akt przyjąłem swego rodzaju intensyfikację bliskości z osobą trzecią, co - wedle respektowanych przeze mnie zasad - zaprzepaszcza wszystko.

    To tutaj jest dziełem domysłów i jakichś pokątnych obserwacji, których dopuściłem się na przestrzeni ostatnich tygodni.
    Patrząc jednak od drugiej strony, mogłoby być nawet o śmierci, bo przemijanie - w moim odczuciu - wiąże się z powyższym.

    Niech i Tobie sprzyja. :)

    Kasjopeja.

    Niezmiernie dziękuję.

  • nicola-57

    26 April 2015, 20:42

    tytuł sugeruje coś innego, a mnie tu przemijaniem i śmiercią zapachniało, pozwolisz, że tak sobie ten wiersz dzisiaj odbiorę. Bardzo podoba mi się ostatnia zwrotka. A jutro... odczytam go sobie inaczej, bo tak też można...
    serdeczności Michale

  • Lacrimas

    26 April 2015, 20:36

    Owszem, niektóre kawałki z tego albumu są naprawdę bezbłędne. Uwielbiam jeszcze Inexistence.

  • Uriel

    26 April 2015, 20:30

    fisz za Skyforest \..//..album wymiata !