Menu
Gildia Pióra na Patronite

"SARNA"

‘Sarna’

Spośród gąszczu leśnych kniei
Pełna obaw i nadziei

Postać stąpa ta nieśmiała
Zwinna, piękna, doskonała

Piękne kształty , piękne oczy
Tak ostrożnie sobie kroczy

Pełna obaw , pełna lęku
Pełna gracji, pełna wdzięku

Nagle trzask gałązki w lesie
Cicho echo w gąszczu niesie

Postać znika w pełny biegu
W zwarty lasu drzew szeregu

Mija czas , przemija chwila
W miejscu sarny , lot motyla

Szum traw leśnych wiatrem dzwoni
Gdzieś przepadła chwila w toni

Czasem warto hen w pamięci
Jeden moment gdzieś poświęcić

Aby wspomnieć go w tej chwili
Którą zechcesz nim umilić

Janusz Dziewanowski

16 691 wyświetleń
111 tekstów
1 obserwujący
  • agniecha1383

    22 September 2012, 03:30

    Powiem Ci Januszu że piszesz tak obrazowo....że umiejętnie przenosisz czytelnika w świat przedstawiony w wierszu...czytając Cię rozbudziłeś wyobraźnię...wręcz słyszałam oddech lasu a i sarna czmychnęła mi przed oczami:)CUDOWNY...warto było o tej godzinie przywitać się z Twoim wierszem... jakbym przed snem przeczytała urywek baśni...pozdrawiam :)

  • misiek45

    21 September 2012, 23:20

    Wspaniały wiersz,czyta się lekko melodyjnie-pozdrawiam serdecznie ;)