Menu
Gildia Pióra na Patronite

Na jesień

Rosa osiadła na suchym bukiecie strojącym stolik tarasu,
zebrała się w pustej popielniczce i na spawach krzeseł.
Wrześniowe kolory wołają z ogrodu,
zabłąkany jeż szuka liści na zimową drzemkę.

Nostalgicznie nastraja pora jesienna
długie szare wieczory i poranki
zawsze zbyt wczesne.

Gdzie lato ukryte na zdjęciach i filmach na widokówkach z podroży
Gorące noce, pełne śmiechu dni w kadrach zaczarowane.

Dobrze, że choć tyle zostało,
przed zimną porą na duchu podtrzymają.

Białe płatki śniegu niedługo dla nas zatańczą
w ogrodzie na polu, na trawniku tuż za oknem.
Mróz namaluje lodowe kwiaty, jedyne niepowtarzalne
jak wszystko na tym świecie.

135 883 wyświetlenia
1633 teksty
240 obserwujących
  • 7 October 2015, 22:47

    Ładny :)
    Pozdrawiam :)

  • Cris

    7 October 2015, 17:06

    Przyjemnie czyta się...jesień też nastraja...i ten ''zabłąkany jeż''...
    Pozdrawiam :)