Menu
Gildia Pióra na Patronite

~~Wilk i jagnię~~


Razu pewnego w borowym lesie
Płochliwe jagnię wilka spotkało
Nim się spostrzegło kim jest na prawdę
Szybko rozmowę z nim nawiązało

Słodkie to były z bestią rozmowy
Nie przeczuwając lęku żadnego
Tak zaufało biedne zwierzątko
Mówiąc koteczku do wilka złego

Wilk je słuchając snuł inne plany
By móc skosztować dania dobrego
Lecz jagnię sprytne zamiar poznało
I zostawiło wilka samego

Wilk zauważył że jadło stracił
Podstęp już w głowie obmyślił nowy
Udam sarenkę może zadziała
Dumny że fortel ma już gotowy

Lecz nie spodziewał się takiej wpadki
Że jagnię pozna wilka w przebraniu
Zgadło od razu kim jest sarenka
Bo wilka mowę miało w mniemaniu

Wilk zadziwiony jak to się stało
Lecz w tej przemianie był minus mały
Przebranie owszem godne i mistrza
Lecz głos niestety był wilka cały.

109 505 wyświetleń
648 tekstów
56 obserwujących
  • AsiKa

    15 November 2013, 00:21

    ładna bajeczka z morałem wierszem niczym nasz kochany poeta Krasicki. Polecam przy okazji bajki Krasickiego.
    Piękna i forma i treść, no no jak zawsze perełki.

  • Czinka

    14 November 2013, 17:40

    świetna bajka Agnieszko z morałem

    pozdrawiam miło na wieczór

  • misiek45

    13 November 2013, 23:06

    Dziękuję Wam z całego serca za Waszą obecnośc w opiniach ,zeszytach i fiszkach i dobrej nocy życzę :)

  • Naja

    13 November 2013, 22:45

    Świetna bajka z morałem :-)

  • marka

    13 November 2013, 10:20

    Nie ma jak to edukacja z rana. Fajne.

  • Queyk

    13 November 2013, 00:30

    ahahahh dobre !!!

  • krysta

    13 November 2013, 00:16

    Najlepiej sobą być !!!,bo można wpaść jak wilk...ciekawy wiersz :)
    Pozdrawiam na dobranoc :)

  • onejka

    13 November 2013, 00:09

    Ooo i takiego zakończenia dnia nie mogłam sobie wymarzyć. Uśmiechnęłam się do poduszki, dziękuję Agnieszko, kolorowych snów :)