Menu
Gildia Pióra na Patronite

Biedronka Wielokropka.

Raz biedronka Wielokropka,
Chciała płaszczyk mieć i kropka.
Wstała więc z samego rana,
Do ślimaka się wybrała:

"Proszę dla mnie płaszczyk uszyć,
Jutro w drogę chcę wyruszyć,
Niech uszyje pan go modnie,
Bo wyglądać chcę szykownie"

"Droga pani,bez obawy,
Zdążę uszyć,nie ma sprawy,
Jutro płaszczyk będzie gotów,
Znajdę na to jakiś sposób"

"Tylko niech mi pan obieca,
Że nie wyjdzie z tego heca,
I,że zdąży pan na pewno,
Proszę tylko o to jedno"

A nazajutrz,wcześnie rano,
Buzię miała roześmianą,
Już widziała siebie w lustrze,
Jak wyglądać będzie wkrótce.

A pod wieczór,po kolacji,
Wyszła z domu pełna gracji,
Do ślimaka zapukała,
I o mało nie zemdlała:

"Cóż to?! Niesłychane!
Płaszczyk nie uszyty wcale?!
Co się stało proszę pana?!
Nic nie uszył pan od rana?!"

"Proszę pani,sam już nie wiem,
Chociaż byłem tego pewien,
Że na dzisiaj uszyć zdążę,
I z umowy się wywiążę"

A biedronka myśli sobie:
"Co ja pocznę?! Co ja zrobię?!
Skoro płaszczyk nie gotowy,
O wędrówce nie ma mowy"

Wniosek chyba z tego taki,
Że zbyt wolne są ślimaki,
Bo ślimaki tak już mają,
Że się wolno poruszają.

1281 wyświetleń
8 tekstów
0 obserwujących
  • miramija

    29 April 2012, 14:20

    Świetna historyjka, zgrabnie ulożona, czyta się z uśmiechem :)

  • obca...**

    27 February 2012, 19:43

    Świetne ! Śmieszne i rymowane ;) Dobrze czasem poczytać sobie coś takiego, dlatego ja też bajeczkę zabieram :)

  • Julka 10

    27 February 2012, 17:59

    A to coś...nowego...na tym portalu :):) bajki lubi ( chyba ) każdy niezależnie od wieku :)

    Czasami warto być jak ten...ślimak :):) niejednego " gorąca głowa " na manowce...sprowadziła.

    Serdecznie pozdrawiam
    J. :)

  • annak

    27 February 2012, 16:52

    świetna bajka :)

    pozdrawiam, a bajeczkę zabieram do zeszytu :)))))

  • giulietka

    27 February 2012, 16:37

    Moim synkom bardzo się podobało;))