Menu
Gildia Pióra na Patronite

Radość

Radość w nefrytowym księżyca blasku
potem jeszcze o poranku brzasku
Nieść uśmiech z pospolitą prostotą
bez egzaltacji czy obłudy
Nieść uśmiech na wszystkie trudy
Powinien on być jak muśnięcie
Pozwalający na zamknięcie powiek,uśnięcie
Uśmiech na wszystkie gorsze dni
Wtedy gdy jesteśmy źli
Wtedy gdy coś nam nie wychodzi
albo gdy jesteśmy na coś niedojrzali, za młodzi
Wtedy gdy napada nas marazm duszy
Oraz gdy gnuśność nasz spokojny kawałek swojego istnienia ruszy
Uśmiech lekiem na nasze sny
aż po kres naszych dni
Uśmiech lekiem na problemy te małe i duże
te przytłaczające i zwykłe
Ludziom uśmiechem pomocą służę
I gdy nachodzi nas tęsknota
gdy smutek jest blisko płota
To wspomnij sobie moje słowa
Radość na ustach wymalowaną miej
A wtedy z każdą chwilą będzie lżej

987 wyświetleń
11 tekstów
0 obserwujących
  • misiek45

    28 September 2012, 20:33

    Iśc z uśmiechem przez życie to najlepsza z metod,bardzo ciekawy wiersz z przeslaniem:)pozdrawiam:)