Menu
Gildia Pióra na Patronite

Nieszczęsna 7iódemka

Pycha jest wstrętna, odrażająca,
człowieka w boga zamienia takiego,
co wad swych nie widzi i innych uważa
za gorszych a siebie za idealnego.

Chciwość podobnie jak grzech powyższy
paskudnym zabójcą jest dobra ludzkiego ...
z powodu bogactwa on wnet się wywyższy
i chcieć oprócz forsy nie będzie niczego.

W czasach dzisiejszych brzydka nieczystość
nazw już nabrała kilku tak innych,
że zdradza ta nimfa czy seksoholik
i grzechu owemu nie czuje się winnym.

Zazdrość okropna, czy raczej zawiść,
odmianą bezwzględnej jest nienawiści,
bo grzesznik szczęściarza to może i zabić
a najmniej mu szczęście odbierze i zniszczy.

Obżarstwo to grzechem jest raczej co kala
i hańbi ofiarę swą, hańbi okropnie,
bo człowiek się zmieni w grubego potwora,
co w tłuszcz obrośnięty w kalendarz kopnie.

Do gniewu to mam tak, że grzechem jest wtedy
gdy człowiek się gniewa z powodu błahego,
lecz robią tak ludzie czasami niestety,
że za nic się nie da wybaczyć tego.

Z tych siedmiu ostatnim jest grzechem lenistwo,
co zgubą jest straszną i krzywdą grzesznika,
bo nic tak nie robi a chciałby mieć wszystko,
najlepiej od razu, lecz krótka to piłka.

Tak patrząc powyżej to nie chcę żadnego
z tych grzechów by kalał mój umysł i serce,
lecz widząc je często, bardzo się gniewam
i brzydzę się nimi i nimi też gardzę.

71 029 wyświetleń
1135 tekstów
9 obserwujących
  • Moon G

    23 May 2019, 13:23

    Dzięki wam za uwagę i Tobie Marcinie za miłe słowa ... wystarczający powód by mieć chęć dalej tworzyć.

  • sprajtka

    23 May 2019, 13:00

    doceniam

  • 23 May 2019, 12:51

    ilu się nad tym zastanawia?

    szacunek za to, że poruszyłeś temat nieszczęsnej siódemki(dobry tytuł) i szacunek za Twoją wrażliwość