Menu
Gildia Pióra na Patronite

Srebrne ćmy

Przyszła zima
Nieproszony mróz kwitnie na szybach chwastem
Rozgościł się i w sadzie rozpasł
Na parapecie za oknem księżyc liże sople

Ulicę pokrył śnieg i zimne gwiazdy, srebrne ćmy
Bezgłośnie wirują w zmrożoną ciszą mleczną przestrzeń
Wiatr niecierpliwy czeka w kolejce pod mostem

W dłoniach tulę twarz wiosennych wspomnień
Czasami rzeka jęknie, czasami gałąź trzaśnie
W dłoniach tulę ćmę, którą chciałbym uwolnić.

11 806 wyświetleń
81 tekstów
4 obserwujących
  • motylek96

    24 October 2012, 13:55

    się mi podoba, choć ze zimą nie przepadam

  • miramija

    23 October 2012, 17:56

    Zimowe motywy czyli zima tuż tuż ;))) I choć na zimę nie mam jeszcze ochoty to wiersz mi się podoba :) pozdrawiam :)

  • misiek45

    23 October 2012, 16:01

    Uroczy zimowy wiersz-pozdrawiam;)