Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pielgrzym

Przyszedłeś mimo zmęczenia
Nikt nie wyrównał twej drogi
Nie pousuwał spod stóp
Nazbyt ostrych kamieni
A jednak zaufałeś
Choć zły wiatr
Rzucał kłody pod nogi
Nie zawróciłeś nawet
Gdy iść miałeś doliną cieni

A kiedy już przyszedłeś
Długo stałeś pod drzwiami
Nikt nie słyszał zbyt długo
Niestrudzonego pukania
A jednak nie odszedłeś
Aż uchyliły się bramy
Jedno spojrzenie obmyło
Wszystkie ślady zmęczenia

Choć droga była niełatwa
I los nie szczędził cierpienia
Choć odmawiały posłuszeństwa
Zbyt obolałe nogi
Szedłeś szukając swej gwiazdy
Trzymając się skrawka jej cienia
Wiedziałeś, że trafi do serca
Ten kto nie zdradzi swej drogi

137 610 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • Smurf007

    2 June 2014, 19:16

    Składam uznanie.

  • giulietka

    26 May 2011, 22:28

    Gerardzie, warto, nawet jeśli na początku wydaje się, że to nieopłacalna droga...

    Adamie, cokolwiek napiszę, nie oddam tego, co czuję, ale wiedz, że ożywiasz te wersy zielenią nadziei Twoich oczu.

    Z serca Wam dziękuję za obecność.

  • 26 May 2011, 22:10

    przy każdym dróg rozstaju ...na każdym zakręcie życia ...gdy dokonać należy wyboru ...powinien być ten wiersz wywieszony by dać wytchnienie, otuchę, NADZIEJĘ, że tam dokąd zmierzam jest przystań spokojna, na wieczność ...bez łez, bez trwogi, bez znoju ...

    i z oka łza popłynęła
    kropelka wzruszenia
    bo ujrzałem raju kawałek
    w twych słowach
    ulotnych myślach
    w piękne strofy zaklętych

    wiem
    że to ma jakiś sens
    zapisany w księdze starej
    a ty słowami swymi
    dajesz siłę
    tym co zdają się tracić nadzieję

    chylę czoła ...

  • Seneka 18

    26 May 2011, 17:53

    Piękny wiersz...
    Warto przebyć drogę zapisaną w sercu...

  • giulietka

    26 May 2011, 16:48

    Dziękuję Adnachiel, warto pisać dla takich słów;)

  • Adnachiel

    26 May 2011, 16:10

    Balsam na utrapione serce, ukojenie dla każdej rany - takim jest ten utwór.