Menu
Gildia Pióra na Patronite

Przypadki.

Przypadki chodzą po ludziach.
Takie ich przeznaczenie.
Namotają, namieszają, naplątają,
a później…
Zostają lub odchodzą w zapomnienie.

Przypadkowo mleko się rozlewa,
Kij ktoś w mrowisko wsadza.
Całkowicie niechcący, dziwnym trafem ktoś naważy sobie piwa
Albo zapomni, że do ognia niekoniecznie pasuje oliwa.

Przypadkowo żeśmy się poznali.
Przypadkowo pocałowali.
Zbiegiem okoliczności pokochali.
Wielkim przypadkiem ze sobą wytrzymali.

A skoro Los rządzi przypadkami,
Więc być może w istocie są one jego darami?

Może gdyby nie te pechy i niepowodzenia
Nigdy byśmy nie dotarli tam gdzie dotrzeć nam trzeba?
Gdyby się świat nam nigdy nie zawalił
Pewnie byśmy wcale tego co mamy budować kiedyś nie zaczynali.

A w końcu dzięki tym przypadkom, jakoś tak przypadkiem,
Jesteśmy szczęśliwi.
I chociaż jeszcze pewnie tysiące razy życie mnie zadziwi
Przyjmuję swoje przypadki z całym dobrodziejstwem inwentarza
I wierzę głęboko, że w gruncie rzeczy żaden przypadek
Przypadkowo się nie zdarza.

3519 wyświetleń
73 teksty
1 obserwujący
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!