Menu
Gildia Pióra na Patronite

PRZELECIAŁ ANIOŁ

Przeleciał Anioł
Machnął Skrzydłami
Poruszył chmury
Śniegiem sypnął
Mroźnym oddechem
Noc zatrzymał
Tę cichą noc przybliżył

Zabrzmiały gwiazdy jak dzwonki
Okna zabłysły jak świece
A na choince bombki
Kolorowym pragnieniem

Kolorowym marzeniem
Przytuleniem do serca
Niech nie będzie kamieniem,
Chociaż w tę jedną noc

Gwiazdka sieje promienie
Wszystko staje się święte
Cichą śpiewa kolędę
Śniegu miękki koc

Osioł z wołem swym życiem
Grzeją w żłobie Dziecinę
Świat oniemiał w zachwycie
Nad Bożym Synem

Przeleciał Anioł
Machnął Skrzydłami
Poruszył chmury
Śniegiem sypnął
Mroźnym oddechem
Noc zatrzymał
Tę cichą noc przybliżył

Kazimierz Winnicki
(wszelkie prawa zastrzeżone)

19 199 wyświetleń
169 tekstów
4 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!