Menu
Gildia Pióra na Patronite

Czytałam Twardowskiego i popłynęły mi łzy

(...)proszę Ciebie o tę prawdziwą
kiedy Ty mówisz przeze mnie
a mnie nie ma.
~ Jan Twardowski

Obce słowa
płyną w żyłach jakby powstały tu,
przy tej kawie...
Unoszą się w parze
i osadzają na kurzu.

Rano zetrę je,
nie pamiętając.
Nikt nie będzie mieć mi za złe.

Jak jedna z wielu - odpłynę,
zostawiając miejsce następnym,
którzy zechcą zatopić się w swoich myślach.

for ~lebo

146 995 wyświetleń
1738 tekstów
256 obserwujących
  • 31 July 2011, 22:28

    Mmmm...

  • 31 July 2011, 22:04

    Zbaczając z tematu:
    Trzymaj się... z dala ode mnie. Albo lepiej - podejdź bliżej ;) xD

  • PetroBlues

    31 July 2011, 21:59

    Arka

    w Arce Noego była małpa
    słoń i żyrafa
    smutny kruk i gołąbek biały
    kaczki które kwakały
    mamut czyli słoń w futrze
    ubrał się ciepło bo myślał że będzie zimno pojutrze
    wrony czarne z każdej strony
    gawron jak zwykle na gawrona obrażony

    patrzy wujek na ciotkę
    jak na wróbelka własnego
    obmyśla jak ją wpakować
    choć na rok do Arki Noego

    ~Jan Twardowski

    Czytałem ten wiersz na mojej pierwszej komunii przy całej rodzinie...do końca życia tego nie zapomnę a treść brzmi we mnie każdego dnia...

    :))

  • 31 July 2011, 17:42

    Hehe, to nie przez tą literówkę dałam w cudzysłów :) więc żeby nie było, że ja mam nadmiernego bzika na punkcie j. polskiego ;)

  • motylek96

    31 July 2011, 17:38

    a hahaha "przekmujący " jak zawsze nowe słowo stworzyłam,ale to wina dusznego powietrza za oknem;)

  • 31 July 2011, 17:28

    Nie mam nic przeciwko. :)
    Niezmiernie mi miło, że wywarł takie "przejmujące" wrażenie. Dzięki Ewo!

  • motylek96

    31 July 2011, 17:15

    ech i dla naszego Cudaczka wiersz przekmujący Kaś napisałaś
    i choć to "for lebo",pozwolisz ty i on ,że sobie do zeszytu go dodam?:))

  • 31 July 2011, 00:50

    Ehh...

  • sand

    31 July 2011, 00:47

    Czytałam Twardowskiego i popłynęły mi łzy...