Menu
Gildia Pióra na Patronite

Prawda

prawda w długim
płaszczu chodzi
czarny kapelusz
na swojej łysinie
nosi

trzyma w dłoni
małą starą
pozytywkę

śledzi każdy twój ruch
gdy idziesz
ciemną nocą
pośród uliczek
kłamstw
gdy potykasz się
o kamienie oszustw
gdy nie wiesz
komu zaufac

odwróc się więc
czasem
rozejrzyj dokoła
czy nie czujesz
jak przeszywa cię
zapłakane spojrzenie
oczu wołających
o pomoc

a potem zamknij oczy
i wsłuchaj się
czy nie słyszysz
przerywanego
niedokładnego już
dźwięku
małej starej
pozytywki

1445 wyświetleń
16 tekstów
1 obserwujący
  • marka

    24 October 2011, 21:50

    Gratulacje, super.

  • 24 October 2011, 19:55

    Świetny wiersz...
    Więcej nie potrafię o nim powiedzieć :)