Menu
Gildia Pióra na Patronite

Noc

późna godzina zamyka senne powieki
zmęczone ciało tuląc do snu
tylko spłoszonych myśli słychać szept
i niemiarowy serca rytm

wsłuchana w siebie
próbuję zasnąć
tylko ten zdradliwy cień
na ustach przysiada
czy on tutaj naprawdę jest

zwodnicza noc, kochanków kusicielka
księżyca półcieniem
tęsknotę przykrywa
i mami gwiazd wypaleniem
złudną nadzieją zmysły tumani
pamięcią w innej nocy zatopione
i niespełnieniem straszy
że już wszystko skończone

nie męcz mnie nocy zdradliwa
pozwól wytchnienia złapać
i myśli ukoić
by w końcu pod kurtyną powiek
sen mój mógł spokojnie dobiec

53 626 wyświetleń
414 tekstów
159 obserwujących
  • obito

    1 November 2010, 00:18

    Owiany nutką melancholii... Cudowny i dziwnie znajomy.
    Wspaniale napisany - pozdrawiam serdecznie :)

  • Demonekpaulinka

    27 October 2010, 18:39

    Noc piękna jest, ale i mroczna!...
    Bardzo mi się podoba! :))

  • DirtyIzz

    27 October 2010, 10:44

    Bardzo na tak! Zupełnie jakbyś opisała moją wczorajszą noc.
    Pozdrawiam. :)