Menu
Gildia Pióra na Patronite

Do dzieweczki..

(Po wiekach Mistrzowi Janowi z przymrużeniem powieki)

Tak, uciekaj dzieweczko - moja dobra rada,
przed tym starym amorem, głowa jego siwa,
a tyś taka młodziutka, dziewko ma cnotliwa.
Wszak schronienia szukamy, kiedy gradem pada.

Broda sadzą czerniona, zwodzi satyr stary,
krągły burak, czerwienią krasi blade lica.
Czosnek zdrowy ma korzeń, jego słaba szpica,
wątła przyschnie powłoka, nie pomogą czary.

Kiedy schodzi lawina, uciekać wypada.
Starego mieć erosa to frasunek większy,
niż ukochać młodego, on jest sercem miększy.
Tak, poszukaj młodzieńca - stary tynk odpada.

33 507 wyświetleń
384 teksty
9 obserwujących
  • 5 February 2012, 20:36

    Miło, że jest tu jeszcze fragment poezji z uśmiechem... :)
    Dziękuję.

  • alfree..

    5 February 2012, 18:50

    jak stare wino smakuje wytrawne podejście do życia - nieprawdaż Bogdanie ?
    ;)
    Pozdrawiam ciepło..
    al

  • alfree..

    5 February 2012, 14:11

    Jan Kochanowski
    DO DZIEWKI

    Nie uciekaj przede mną, dziewko urodziwa,
    Z twoją rumianą twarzą moja broda siwa
    Zgodzi się znamienicie; patrz, gdy wieniec wiją,
    Że pospolicie sadzą przy różej leliją.
    Nie uciekaj przede mną, dziewko urodziwa,
    Serceć jeszcze niestare, chocia broda siwa;
    Choć u mnie broda siwa, jeszczem niezganiony,
    Czosnek ma głowę białą, a ogon zielony.
    Nie uciekaj, ma rada; wszak wiesz: im kot starszy,
    Tym, pospolicie mówią, ogon jego twardszy;
    I dąb, choć mieścy przeschnie, choć list na nim płowy,
    Przedsię stoi potężnie, bo ma korzeń zdrowy.

    Dla zabawy możesz poszukać siedmiu wspólnych słów w wierszach Mistrza i wyrobnika..