Menu
Gildia Pióra na Patronite

napis na murze

popatrz
słowa na murze
krzyczą
o wolności
i prawie do chleba

są tam od lat
na ruinie muru
zamkniętej fabryki
porośniętej mchem
jak memento
milicyjnych pałek
i krwawych łez

powiadasz że
przebrzmiała to historia
lecz dziwnie
łamie ci się głos
bo czy na pewno
te wszystkie hasła
to zamierzchła historia ?

159 517 wyświetleń
1079 tekstów
54 obserwujących
  • motylek96

    25 March 2012, 11:06

    te napisy na murach nigdy nie stracą swej wymownej powagi
    i choć farba blednie z czasem słówa nabierają większej wartości

  • marka

    24 March 2012, 20:37

    Napisy na murach jak pomniki, są odbiciem wydarzeń, uczuć i sytuacji.
    Poruszył mnie ten wiersz.
    Świetny obraz tej fabryki.

  • 24 March 2012, 17:58

    ...historia jak fortuna- kołem się toczy...