Menu
Gildia Pióra na Patronite

Unicestwienie

Popatrz jak cień mój
się kładzie
pod baldachimem dłoni
na polu chłodnej pościeli
rozegra się bitwa o dusze
nim werbel mego oddechu
w odmęcie twych ust utonie
spojrzeniem zmieciesz pionki
z serca szachownicy

Suma dusz
się nie zrówna
ciałom nieobecnych różnicy
oddziela je zbyt wielka
jedna niewiadoma
mogę do ciebie biec
przez pola szachownicy
oddam głowę dobrowolnie
na szafocie twych kolan
gdy znów gońca
królowa pokona

inspired by ~....ktoś....

137 909 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • giulietka

    22 July 2011, 14:01

    Ależ oczywiście Mariuszu:)
    A konkretniej Twój wiersz:"Bez zmysłów ", podczas którego czytania, przyszły do mnie słowa, które zresztą pozostawiłam u Ciebie w komentarzu.
    Pozdrawiam:)

  • ....ktoś....

    22 July 2011, 12:56

    Wgl. szok, że ja się niby stałem inspiracją

  • giulietka

    21 July 2011, 10:55

    Damianku, z tak znakomitym graczem rozegrałabym chętnie niejedną partię słów, szachów i uśmiechów;)
    Dziękuję i miłego dnia życzę:)

  • Huaquero

    20 July 2011, 23:43

    Niezwykła opowieść o szachownicy ludzkiej duszy...
    Czyta się jednym tchem, by po chwili powrócić, rozegrać kolejną partię słów...

    Chylę czoła.
    Kradnę i ściskam :*

  • giulietka

    20 July 2011, 16:28

  • Vort

    20 July 2011, 15:26

    Wspaniały wiersz.

  • giulietka

    20 July 2011, 13:04

    Dziękuję za magię Waszych słów:)

  • ....ktoś....

    20 July 2011, 10:59

    Kradnę go, wspaniały....

  • Adnachiel

    20 July 2011, 10:53

    Wiersz jest przepiękny, pełny oddania i wytrwałej wierności swojemu sercu. Znów słowa są nazbyt maleńkie by go opisać...