Menu
Gildia Pióra na Patronite

PUNK MOHERA

Polska do kurnędzy, to nie ziemia niczyja!
Tym bardziej nie eurokołchozu negrem jest!
Więc przestań ją za euro sprzedawać,
Dosadniej pisząc, to przestań ją kraść!

Pytam, czy wnuki nauczyłaś babciu roty?!
Czy ojcze na szyi syna krzyż miejsce ma!?
Dziadku, czy odpowiedziałeś Polaków Golgoty?!
I czy Polko do snu utula cię Ojcze Nasz?!

Czy Maryja i Jezus nad małżeńskim łożem!?
Czy biało-czerwoną w domu rodzinnym macie?!
Czy witasz po polsku, czyli Szczęść Boże!?
Mazurek Dąbrowskiego na baczność śpiewacie? !

Czy głosisz, że w Smoleńsku, to był zamach!?
Czy niesiesz, że Unia zaprzeczenie perykopy! ?
Czy ostrzegasz o Syjonu wrogich planach! ?
Czy krzyczysz , że katolicy jądrem Europy! ?

297 554 wyświetlenia
4773 teksty
34 obserwujących
  • fyrfle

    16 May 2019, 08:17

    Nie znam się na poezji, ostatnio któś gdzieś pisała wiersz jako rap, a ja ten wiersz napisałem pod wpływem różnych postów, które mi przychodzą na stronę fb, oraz pod wpływem koncertu KSU, którego wreszcie zobaczyłem na własne oczy i uszy usłyszałem. Poza tym jednak, jeśsli już mam wyznawać jakieś autorytety, to jednak Stachura i jego przesłanie - wszysstko jest poezja. To, zależy, bo mam jednak też sygnały, że wielu ludzi czeka na takie własnie dosadne tekssty, które pokazują aktualną sytuację polityczno-społeczną. Napiszę jeszcze, że czasem dopada mnie liryka, ale nie przenoszę jej na na klawiaturę za bardzo, bo dla mnie samego te stany są niezrozumiałe.

  • PetroBlues

    15 May 2019, 16:03

    Witaj:) Zgadzam się całkowicie z przesłaniem wiersza, ale mam nadzieję, że sobie zdajesz sprawę, że poezja z tego nie bardzo jest? :)