Menu
Gildia Pióra na Patronite

W cieniu neonów

"światło przyszło na świat, lecz ludzie bardziej umiłowali ciemność..."[J 3,19]

pojutrze ma padać śnieg
idą święta więc w każdej stacji
obiecują nam niebo na ziemi

ktoś wieczorem pozamiata ulice
z nadmiaru codziennych spraw
zawieszą kotary lampionów
na szarych twarzach kamienic

i tylko zmęczony Bóg
przysiądzie na progu kościoła
chcąc zajrzeć przechodniom w oczy

może w tym zabieganiu
zapatrzeni w świąteczny blichtr
mimochodem Go nie miniemy

137 610 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • Seneka 18

    15 December 2014, 19:08

    Zamyśliłem się... podziwiam

  • onejka

    15 December 2014, 13:10

    Bożonarodzeniowa refleksja, słusznie, oby nie zgubić tego co istotne.
    :)