Menu
Gildia Pióra na Patronite

Rasistowskie pytania

Podczas marszu nioepodległości jakiś młody człowiek stwierdził że Murzy nie może zostać Polakiem .
Przez co ruszyła na niego fala krytyki w kraju i zagranicy .
Ja te stwierdzenie wierszem rozpracowałęm .

Czy murzyn może być Polakiem lub Szwedem ?
Dobrze się składa
Bo Pytanie na czasie
A może pytać nie wypada ?

A może murzyn
Mógłby zastąpić Polaka ?
Walki, boje, powstania
Śpiewał rotę i pił do rana
Dla wielu to możliwe
Więc zapytam przewrotnie
A Ty podpowiedz nam Boże
Czy murzynem
Polak !
Zostać może ?

76 457 wyświetleń
1011 tekstów
15 obserwujących
  • 11 February 2018, 17:29

  • 11 February 2018, 17:06

    Ten tekst jest durny i pozbawiony sensu. Otóż uświadamiam ci, że kolor skóry i narodowość to zupełnie inne kategorie. Czy Polak może zostać "murzynem"? Nie nie może, ale może np. zostać Nigeryjczykiem, Kenijczykiem, Etiopczykiem itd. Dlatego "murzyn" może zostać Polakiem, jeśli np. się tu urodzi lub zamieszka i przyjmie obywatelstwo polskie, rozumiesz? Czy zbyt skomplikowane? Słowo "murzyn" to niezbyt eleganckie określenie ludzi o czarnym kolorze skóry, a nie określenie przynależności narodowej. Twój tekst jest nie dość, że głupi to na dodatek rasistowski.