Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wyblakłe słowa przysiąg

Podając sobie raz jeszcze znajome prawe dłonie
Słowa przysięgi wyblakłe bez uniesień powtarzać,
Gdy coraz ciszej biją serc weselne dzwony,
I dawno już odleciały motyle z dusz ołtarza.

O miłości ustami spękanymi opowiadać,
Gdy głos utknął w gardle potokiem łez dławiony.
Z wierności serce zranione szeptem wyspowiadać,
Gdy marzenia przez codzienność zostały zdradzone.

Uczciwości pieczęć położyć na omdlałym ramieniu,
Gdy złote kłosy dni wichrem czasu pochylone,
A za plecami niepewność kładzie się długim cieniem
Na błękitne niebo, szarością między nami podzielone.

Lecz gdy "na dobre i złe" nie takie jak się śniło,
A słowa dawnych przysiąg ogniem dni sprawdzone,
Sumienia gwiazda na straży miłości błyszczy śmiało,
Bo związane na wieki w niebie, co przysięga na ziemi spoiła.

137 915 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • 8 January 2011, 13:20

    jakże często słowa przysięgi
    o miłości dozgonnej
    która wszystkie przetrwa klęski
    ulatują w mrok zapomnienia
    przy pierwszym podmuchu wiatru
    niosącego szary pył
    zwyczajnego życia

    >>>>>>>>>>>>>>>>

    cóż ...życie

  • giulietka

    27 December 2010, 23:10

    Dziękuję Marie, za piękną i wnikliwą jak zawsze interpretację, pozdrawiam ciepło:)

    Aniu to dla mnie bardzo ważne, że ktoś chce się tutaj zatrzymać choćby na chwilę. Dziękuję i pozdrawiam:)

  • 27 December 2010, 18:41

    Przystanę w zamyśleniu...Pozdrawiam Magdaleno:)

  • Papillondenuit

    27 December 2010, 16:44

    *rozjaśnić

  • Papillondenuit

    27 December 2010, 16:43

    "Gdy coraz ciszej biją serc weselne dzwony,
    I dawno już odleciały motyle z dusz ołtarza."

    Wielkie emocje jak barwne motyle - intensywne, choć krótkie jest ich życie...
    Gdy wspólne niebo po latach codzienności "szarością podzielone", jedynie ów "gwiazda sumienia" rozjaśni może jego mroki.

    Kolejny Twój wiersz Madziu, w którym mądrość przyodziana jest w piękną szatę słów :-)

    Miłego wieczorku, serdeczne pozdrowienia przesyłam:)

  • giulietka

    27 December 2010, 15:38

    Wzruszyliście mnie swoimi opiniami, bo wiersz raczej z tych trudnych...

    Pozdrawiam Was cieplutko:)

  • Seneka 18

    27 December 2010, 14:12

    Przepiękny wiersz...mistrzostwo świata :).Pozdrawiam serdecznie...

  • giulietka

    27 December 2010, 13:48

    Jest w nim mam nadzieję więcej tych iskierek niż smutku:)
    Miłego Damianku...;)

  • Huaquero

    27 December 2010, 13:44

    Smutne, poruszające wersy... Piękne, niezwykłe metafory... I ta iskierka nadziei na końcu...
    Przepiękny wiersz, Madziu :)) Miłego dnia :)