Menu
Gildia Pióra na Patronite

"Hymn dla zasłużonych"

Poczułam wiosnę, wiosnę tak smutną
wśród płonących mogił
I smutny żołnierz
z biało-czerwoną flagą
przypomniał mi o co chodzi!

Tysiące zniczy, a wkoło nich
tysiące ludzi
tysiące myśli
tysiące twarzy
tysiące łez wylanych!

Polsko: udowodniłaś nam
żeś Polską jest
żeś honor swój ma
żeś serce swe ma
i czuła żeś jest
dla zasłużonych!

Runął ptak żelazny
runął orzeł biały
i cały naród upadł
bo człowiek wielki duchem
odszedł w ognia pyle
pozostawiając naród cały !

PS wiersz został napisany 18kwietnia 2010r. Data nie jest zbiegiem okoliczności, w ten sam dzień odbywał się pogrzeb Prezydenta RP- Lecha Kaczyńskiego i jego małżonki Marii Kaczyńskiej, okoliczności śmierci są wszystkim znane.

1181 wyświetleń
16 tekstów
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!