Menu
Gildia Pióra na Patronite

Poczucie winy.

Wziąłem na klatkę swą
Winę i klątwę Twą
I niosę to brzemię
Co wykańcza mnie
By chronić Ciebie
W przekonaniu
Że dobrze czynie
Wysłałem Ci dźwięki
Historycznej wnet piosenki
Chyba tego poniekąd żałuję
I choć po trzykroć przeprosiłem
A może i więcej razy, to czuje
Że wysyłając tę melodię źle zrobiłem
Czasu nie cofnę i cofnąć nie chcę
Wtenczas podpowiedziało mi to serce
A dziś przemówił do mnie rozum
I rzekł: „Źle żeś uczynił, weź to zrozum”
I choć piosenki wstawiam, tej wstawić nie mogę
I choć przeprosiłem, to rzucę się kiedyś na podłogę
I całując Ciebie w stopę o wybaczenie poproszę, tyle zrobić mogę

https://www.youtube.com/watch?v=i2wmKcBm4Ik

PARAFRAZA

{…} nieznajoma czasami pyta czy marzę
Oczywiście, że marze, jak każdy inny
„O czym?”- Pyta
„ O tym, co wszyscy.”- Odpowiadam.
„ O tym, dokąd zmierzam.”- Zawsze się wtedy śmieję.
Przecież, ja nie zmierzam ja się włóczę.
To nieprawda, już nie, mam nowy cel.
Odbywam taką samą podróż jak ty, jak każdy.
Wymagało to wiele życia, lecz wreszcie wiem, dokąd zmierzam, dokąd zawsze zmierzałem.
Do domu.
Dłuższą drogą{…}"

W podziękowaniu dla i za DOKTORA.

Z dedykacją dla nieznajomej.

66 739 wyświetleń
1128 tekstów
102 obserwujących
  • M44G

    30 June 2015, 09:51

    Bardzo mnie cieszy Droga Lolu, że czytasz moje teksty. Miłego dnia.

  • M44G

    29 June 2015, 19:15

    Ciekawe czy znajdziesz, pewnie NIE , ale miłego szukania. Podpowiedź nr 2, 50 lat 96 KRAJÓW.

  • Gaia

    29 June 2015, 19:03

    Dzięki za podpowiedź. Poszukam.
    Miłego :)

  • M44G

    29 June 2015, 18:58

    Poszukaj oryginału Podpowiedź Doktor ,Dzień, Kto.

  • Gaia

    29 June 2015, 18:48

    Zaczęła żyć własnym życiem
    :)

  • M44G

    29 June 2015, 18:44

    Ofszem też mi się spodobała dlatego postanowiłem tu ją wstawić.

  • Gaia

    29 June 2015, 18:29

    Wiesz Michał, stawiam na parafrazę. Jest naprawdę dobra.
    :)

  • M44G

    29 June 2015, 18:23

    mill No nie wiem czy zabawny? Tak czy inaczej dziękuję Tobie i Malusi za opinie. Pozdrawiam.

  • Malusia_035

    29 June 2015, 15:00

    bardzo ładny ,zatrzymał mnie na dłużej ...

    Pozdrawiam :))

  • mill

    29 June 2015, 14:34

    ..bardzo ładny i zabawny wiersz ;)...pozdrawiam ...