Menu
Gildia Pióra na Patronite

Na Zdrowie.

Pocznij mnie Boże
nieżywego
chcę z czystym sumieniem
splunąć Tobie w twarz

Pokalaj mnie
i zniszcz
bo nudno bez Ciebie

81 756 wyświetleń
826 tekstów
102 obserwujących
  • tom8grab

    24 July 2015, 00:36

    "Zrań mnie Boże, chcę żyć!".

    Czemu od razu tak nie napisałeś.

  • scorpion

    24 July 2015, 00:29

    Jeśli pragnieniem złego nazywasz pesymizmem, to ok, niech Ci będzie. Dla mnie to po prostu inne spojrzenie, które ma jednak wydźwięk optymistyczny. "Zrań mnie Boże, chcę żyć!".

    Spadam, bo ktoś zaraz napisze, że się rozpływam :) A nie, ROZWADNIAM. Wolę się rozpływać...

  • tom8grab

    24 July 2015, 00:22

    Może innym razem zrewanżujesz się optymistycznym tekstem.
    Pesymizm jest w tym.

  • scorpion

    24 July 2015, 00:16

    Zamiast żałować po prostu ją zdejmij. Czuję się całkiem twardo.

  • scorpion

    24 July 2015, 00:02

    Może dla niektórych brak krzywd jest tak samo destrukcyjne i nieżywe, jak dla niektórych brak szczęścia? Nieżywym, bo może życie jest jałowe? Niektórzy nazwaliby to optymizmem, bo nie dzieje się nic złego, ale przecież nie dzieje się także nic dobrego. Zniszczenie jest wspomnianą ironią, raczej szyderstwem niż pesymizmem, spluwanie- chęć zapłaty, jakiejkolwiek, ale zapłaty, bo za jałowe życie nijak zapłacić. "Jałowe życie, jałowa śmierć."

  • tom8grab

    23 July 2015, 23:52

    W tekście jest spluwanie,cos o byciu nie żywym,i zniszczeniu.
    Pesymizm.

  • scorpion

    23 July 2015, 23:46

    Ponieważ pesymizm, zły los, którego brak w życiu podmiotu lirycznego, mógłby mu uratować życie. Nakreślić kilka blizn, które po zagojeniu dodadzą sił i sensu.

    Z drugiej strony podmiot ironizuje na temat Boga, że ten sieje zniszczenie i ból, gdzie tylko się pojawi.

  • tom8grab

    23 July 2015, 23:38

    Ale dla czego tego nie widac?

  • scorpion

    23 July 2015, 23:29

    W gruncie rzeczy wiersz pała optymizmem :)

  • tom8grab

    23 July 2015, 23:24

    Tyle pesymizmu.
    Moze nie nalerzy osadzac Boga.Bydz wdzecznym za to co sie ma.