Menu
Gildia Pióra na Patronite

"Po co?"

Po co znów podniosłam skroń,
zamiast koić łzy w wieczności?
Po co sercem swym zadrżałam
zamiast płynąć ku wolności?

Po co świat się znów uśmiecha?
Uśmiech ten mi raną kutą!
Po co miotam się wśród obcych?
Czy me życie jest pokutą?

Płuca męczę swym oddechem,
oczy karmię rosą,
włosy targam, dłonie łamię,
skroń podnoszę...po co?

Może dzisiaj już nie patrzeć
na szyderczy uśmiech słońca?
Może już nie błądzić więcej?
Zostać wolną aż do końca?

Może zasnąć już dla świata,
usta poić swe ciemnością,
ciało złożyć na ołtarzu i
połączyć się z wiecznością?

Zatem skroni nie podnoszę,
nawet dźwięków już nie słyszę,
już ostatnią łzę ocieram...
...dziś wybieram ciszę...

4458 wyświetleń
50 tekstów
10 obserwujących
  • marka

    20 July 2010, 20:52

    Mądre i przystępnie napisane.
    Wiersz jak woda w potoku górskim, takim wyścielonym bukowymi liśćmi.
    Gratulacje!!!

  • Paticzek_84

    20 July 2010, 19:36

    O rany! jestem zaskoczona tak miłymi komentarzami, dziękuję Wam bardzo! :)

  • 20 July 2010, 19:22

    Piękny wiersz Patrycjo:) Pozdrawiam:)

  • Borys

    20 July 2010, 18:04

    Pięknie ;)

  • 20 July 2010, 16:56

    Po co i dla czego są odwiecznymi pytaniami które zadają sobie ludzie odkąd tylko otworzą oczy by spojrzeć na świat w którym przyszło nam żyć,lecz nikt nie znalazł na nie odpowiedzi... A sam wiersz jest bardzo dobry-twórz ich jak najwięcej.