Menu
Gildia Pióra na Patronite

Spotkanie

Patrzyłeś na mnie jaśniejąc z tamtej strony poranka
Skrzydła rozpostarłeś na niebie jak duszy okiennice
W srebrnym pyle usiadłeś cichutko na ganku
Śpiący dom ci wyszeptał moich snów tajemnice

Drżą jeszcze firanki potrącone uśmiechem
Zegar zamilkł, gdy gwiazdy zawieszałeś nade mną
Noc przyklękła nad ziemią ze wstrzymanym oddechem
Upajając się bezszelestną twych kroków litanią

Utonęłam w rozkosznych mroku objęciach
Widziałam tamten błękit przez zamknięte oczy
Tęskniłam od zawsze, choć nie miałam pojęcia
O miejscu naszych spotkań na granicy nocy

137 611 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • giulietka

    21 April 2011, 21:02

    Ona mu podawała z wyrazem skupienia
    To usta do pieszczoty to chleb do gryzienia

    nie wszystkie, ale ten akurat znam na pamięć serca;)

  • giulietka

    21 April 2011, 20:56

    ...a ja Romans ;))

  • giulietka

    21 April 2011, 20:45

    Dziękuję Wam za to, że zaglądacie do moich wierszy...

    Joanno takie porównanie to wielki zaszczyt;)

  • 2 April 2011, 16:54

    tego wiersza się nie ...czyta, nim się płynie jak najpiękniejszą rzeką, delikatny z nutką tęsknoty, czuć każde ciche westchnienie ...w ciszy serca, daleko od zgiełku miasta ....

    ni wiem co powiedzieć ...chyba słów mi brak ...

  • Pytia

    30 March 2011, 22:21

    piękne porównania..."skrzydła...duszy okiennice", ...subtelny, ulotny...nie można się od niego oderwać

  • giulietka

    30 March 2011, 19:04

    Adnachiel...
    Jeszcze nigdy nie dostałam trzech dwójek za jeden wiersz, a każda cieszy mnie przeogromnie... ;)))

  • Adnachiel

    30 March 2011, 18:44

    Upajając się bezszelestną twych kroków litanią....
    Dokładnie tak nazwałbym ten stan, gdy Cię czytam.
    Bardzo emocjonalny, osobisty, wyjątkowo zachwycający. Przechadzające się w głębi duszy wersy opowiadają o rozmowach Serca z Sercem... A piękna jest ta opowieść.

    [dn. 222] :-)

  • giulietka

    30 March 2011, 16:26

    Dziękuję Niko, pozdrawiam serdecznie:)

  • Nika789

    30 March 2011, 16:03

    osobisty bardzo. ostatnie wersy urzekają. tą tęsknotą, co przysiadła w sercu.

  • giulietka

    30 March 2011, 15:20

    Wielką przyjemność sprawiacie mi swoją obecnością...
    Dziękuję:)