Menu
Gildia Pióra na Patronite

RPA

Oto eksperyment

black and white

na dole Afryki

państwo nowo zrodzone

Oto stan rzeczy

co wypowiedzieć nie można

że mordują w miesiącu

około tysiąca

Oto rasiści

wtedy czy teraz

kto liczy tam trupy

łez i krwi kałuże

Oto diamenty

I kasta światowa

głupim ideały

tam śmierć dla białych

Zawsze mam rację .

Wszystko co piszę jest wyrazem mej trwogi lub zdziwienia . O RPA pisałem już ze 20 lat temu że nie jest możliwa koegzystencja z czarnymi, że nie będzie to państwo normalne ani dobre. Jednak nie przypuszczałem że okaże się aż tak ( choć nie jestem pewien - nie pamietam już) okrutne i niesprawiedliwe , że okaże się zwykłym bandyckim barłogiem.

Zaraz po upadku apartheidu czarne władze postawiły na armię, powiększyły i dozbroiły zmieniając przy tym wszystko i wszystkich. Było to zabezpieczenie się, że po masowych mordach i gwałtach nie wybuchnie jak kiedyś powstanie Burów .

Więc zbrodnia powstała i to nieporównywalnie większa. Za RPA było około 140 zabójstw rocznie teraz około 24 tysięcy w tym niezliczone gwałty i rabunki.

A na campo ni fiori cisza jak pisał Miłosz. Świat milczy .

A może do rowy odcinek filmu o krwawych diamentach ?

Jednak zaistniał jeden epizod medialny związany z RPA- by nie prowadzić zbiórki na osadzonego tam Polaka Walusia który to zabił swego czasu przywódcę czarnych komunistów. (Czy to było moralnie złe ?)

Tak czy inaczej RPA jest przykładem że czarne z białym nie może żyć pod jednym dachem.

Oto przestroga dla Europy i przestroga przed idiotami co wciągają nas w bagno.

76 457 wyświetleń
1011 tekstów
15 obserwujących
  • Moon G

    18 March 2018, 08:35

    Szanuję twoją twórczość i wytrwałość i to, że starasz się ostrzegać przed zagrożeniami.