Menu
Gildia Pióra na Patronite

O nic Cię więcej

O nic Cię więcej Panie nie proszę,
tylko o ciepły, mięciutki koc,
puch, co osłoni moją duszę
i mały, przytulny kąt.

O nic Cię więcej Panie nie proszę,
no bo co jeszcze możesz mi dać?
Choć wysłuchałeś jedną prośbę,
to do końca nie będziesz tak grać.

O nic Cię więcej Panie nie proszę,
zbyt wiele chciałam już,
za dużo egoizmu noszę,
więcej nie będzie ze mnie róż.

O nic Cię więcej Panie nie proszę,
wyhodowałeś ogród mój,
mam swoje trzy miedziane grosze,
czeka mnie teraz pracy znój.

O nic Cię więcej Panie nie proszę,
Ty zapomniałeś o mnie już,
nie słuchasz wcale, choć prośby swe noszę,
Ty wolisz tuzin innych dusz.

O nic Cię więcej nie proszę, Panie,
bo byłam owcą jedną z wielu,
nim jasność w duszy mej nastanie,
ja spadnę sama, nim dojdę do celu.

18 812 wyświetleń
136 tekstów
7 obserwujących
  • Cris

    8 September 2015, 20:10

    zatrzymał mnie...pozdrawiam.

  • 8 September 2015, 19:00

    piekny wiersz

  • Game

    8 September 2015, 17:44

    Piękne :)