Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zycie ludzkie w Bożych rękach...

ON... anielski w zwiewnej szacie niczym puch
biały tak delikatnej urody i usposobienia.
Pachnący dobrocią i spokojem... nasączony
miłością do człowieka stara się usuwać
wszelakie przeszkody spod stóp człowieczych
by upadki jakie miewa były... mniej bolesne.

ON wraz z początkiem narodzin człowieka
leczy Jego rany na... duszy i ciele.
Człowiek w podzięce modli się do Niego
i szepcze co wieczór chroń mnie mój aniele

ONA szkaradna okryta czarną wypłowiałą
peleryną naznaczoną... mijanym czasem.
Cuchnie... przesiąknięta odorem swoich
zbiorów drepcze za nami całe życie
i... tylko czeka aż powinie się nam noga
by wczepić weń swoje szpony... uśmiercić.

ONA też jest cierpliwa choć... łypiąc oczami
czeka nieszczęścia pocierając dłonie
i nim życie ratując za kołnierz Cię uchwyci
spocznie Twoja głowa na śmiertelnym łonie.

Nieuchronne towarzystwo każdego człowieka.
Ramię w ramię krocząc ścielą ścieżki losu.
Lecz... to od Boga zależni są we troje
kogo z nich pierwszego dopuści do... głosu.

55 167 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
  • agniecha1383

    22 July 2013, 01:09

    Pięknie dziękuję za obecność wśród moich wierszy:)
    Jacku pomimo wieku czerwieni się moje lico pod taką pochwałą:) pozdrawiam serdecznie wszystkich i muskam uśmiechem... nocnym:)

  • wolnaenergia

    21 July 2013, 19:07

    Mam nadzieję że On będzie cię trzymał jak najdalej od Niej. Bo piękna i bogata jest Twoja twórczośc. Pełen szacunek i gorące pozdrowienia.

  • misiek45

    20 July 2013, 19:06

    Tak Agnieszko Oni towarzyszą człowiekowi przez całe życie czy chce tego czy nie Ona zawsze wygrywa lecz dobrze że jest w nas wiara że On tam czeka na nas ,bo przecież wysłał każdemu z nas swojego zwierzchnika anioła ,piękny i wartościowy wiersz-pozdrawiam serdecznie i pięknego wieczoru Ci życzę:))