Menu
Gildia Pióra na Patronite

Księżyc i filiżanka

Ona była jak saska filiżanka
On jak księżyc
W jej kształty zapatrzony
Co noc wkradał się
Do jej wnętrza
Głębiej i głębiej
Dotykając palcami z promieni
Jej tajemnic
Na dnie zatopionych

Aż zbliżyła się raz
Zbyt blisko okna
By być bliżej jego promienistych dłoni
Czyja ręka nacisnęła klamkę?
Kto skrzydeł na czas nie rozłożył?

Spadając poczuła jeszcze
Że wiatr tej nocy
Wiał ze złej strony

137 924 wyświetlenia
1393 teksty
282 obserwujących
  • Adnachiel

    22 May 2011, 09:28

    Jeśli wolno mi coś od siebie dodać, bo widzę poprzedników wielu,
    to chciałbym jedynie skromnie napisać, iż ten wiersz jest inny od pozostałych, ale bardzo piękny.

  • giulietka

    21 May 2011, 21:54

    To żaden wstyd sprawiać komuś tyle radości swoimi słowami...
    Dziękuję Ci, ogromnie mnie nimi ujmujesz.

  • 21 May 2011, 21:50

    Magdo ....nie wiem co powiedzieć ...

    w twym cieniu
    zaszczytem jest się skryć
    każde słowo chłonąć
    jak haust powietrza
    dla życia potrzebny

    kurde aż mi wstyd ...z moimi słowami ...

  • giulietka

    21 May 2011, 21:42

    Czasem rysujemy swój cień, a Ktoś stanie obok i pomyśli, jaki idealny byłby dla mnie, a cień się cieszy, że przez chwilę dla Kogoś nie był natrętny...

  • 21 May 2011, 21:34

    czytam kolejny raz ...i pytam : czemu w kąciku oka pojawia się łza ? wzruszenie ? a może słowa które mówią o mnie ...tyle wzruszeń i słowa się na usta cisną

    takie miałkie

    tak miałkie ...w stosunku do Twych ...

  • giulietka

    21 May 2011, 20:50

    Alex... skoro klaszczesz, to znak, że jeszcze nie zwaliłam Cię z nóg... ale... dziękuję;)

    Adamie, trywialne??? No nie wiem, aż oniemiałam... Dziękuję;)

  • 21 May 2011, 20:19

    myślałem

    myślałem co napisać, by nie zbrukać tego co napisałaś, aby trywialnością nie trąciły me słowa i wiesz co ...nie znalazłem nic poza

    GENIALNE

    mówiłem ...trywialne ...ale słów mi brak

    całuje dłonie ...co dotykają klawiatury ...

  • giulietka

    21 May 2011, 15:35

    Cieszę się, że Ciebie tu przywiał, Marie:) Pozdrawiam:)

    Alex... masz rację, najlepiej co noc;)

  • Papillondenuit

    21 May 2011, 14:57

    ach ten wiatr...
    zabieram ten cudny wiersz, Madziu

    pozdrawiam ciepło:)