Menu
Gildia Pióra na Patronite

Diabeł

O ile jest prościej
O ile dosadniej gdy zło ucieleśnimy
Nadamy mu postać stosowną do lęków

Teraz widzimy potwora
Jak się zbliża i próbuje nas porywać
W otchłań ciemną

Niewątpliwie jest sprawnym kłamcą
Doskonale zachęca korzystając
Z naszych słabości

Zawsze daje niewiele
Zazwyczaj złudne chwilowe szczęście
By odebrać po stokroć więcej

Odbiera zdrowie dzieli rodziny
Karmi wódką i seksem
Robi doskonałe filmy

Diabeł wydaje się być niezwykle skromny
Nie lubi gdy głośno
O nim mówi

Gdy ktoś wspomina- diabeł
Drwi z niego i szydzi
Zabiera powagę szacunek

Wielu już porwał znam ich
Najpierw odebrał im rozum
By nie mieli rodziny i innych kusili

Dał jak to on - niewiele –
Marny substytut
Psa zamiast dziecka
Kulturę zamiast rozumu
Wolność zamiast poświęcenia
Równość zamiast wartości

Doskonale im podpowiada
Z lewej strony ucha
Rozbiegną się z krzykiem gdy im to przeczytam

76 371 wyświetleń
1010 tekstów
15 obserwujących
  • 15 July 2018, 22:08

    Ciekawy tekst.
    pozdrawiam. :)

  • RozaR

    15 July 2018, 19:48

    Nie o to chodziło.

  • RozaR

    15 July 2018, 11:32

    cytaty traktuję jako archiwum - i publikuję czasami zamysł nie- ukończony . Na tym portalu niewielu zawraca głowę poważnymi problemami więc nie liczę na zainteresowanie.