Menu
Gildia Pióra na Patronite

odeszłaś
9:50 godzina zmierzchu
Twego ostatniego oddechu
owinięta w biała chustę
na której zawsze sadziłaś kwiaty
z uśmiechem na ustach
przeczesując swoje długie
srebrne włosy
uczyłaś kochać
każdego z osobna.!
potrafiłaś
choć tyle przeszłaś
kochałaś Go mimo wojny
śmierci
głodu
Kochałaś nawet gdy zabierał Ci dzieci
gdy zabierał spokój
walczyłaś
Odważna Kobieta
91 lat
15 kwiecień
kwiecień przeklęty
nienawidze go
zabiera mi zbyt wiele
a jednoczesnie go szanuje
przeciez tam jest lepiej .
teraz nie cierpisz
paraliż ustał
dusza jest wolna
tak Twoje usta
i ciągle słyszę, gdy mówiłaś
'czarna kochaj'
uspokajałaś
opowiadałaś
śmiałaś się
do pracy poganiałaś
nie zapomne Cie babciu
wierzę, że się spotkamy
Bóg Nam na to pozwoli
bo Ty nigdy nie straciłaś
wiary .

16 706 wyświetleń
194 teksty
73 obserwujących
  • NIEobliczalna

    16 April 2011, 21:16

    ok, Danielu ...

  • danioł

    16 April 2011, 21:15

    żaden pan
    daniel

  • NIEobliczalna

    16 April 2011, 21:12

    nie wiem, dlaczego taki wybuch nagle nastąpił .
    to sie ciesze, że Pan się nie gniewa .

  • danioł

    16 April 2011, 21:11

    nie ma za co
    nie gniewam się

  • NIEobliczalna

    16 April 2011, 21:10

    przepraszam, za moje wczorajsze zachowanie,
    za komentarz .

    pozdrawiam.

  • danioł

    16 April 2011, 21:05

    e tam nie pasuję
    może jest ważny
    ale nigdy się nie dowiem o czym jest
    dzięki tobie

    pozdrawiam

  • Pytia

    16 April 2011, 16:44

    Śmierć bliskiej osoby, nawet jeśli przygotowani jesteśmy miesiącami, zawsze będzie tak samo bolesna, zaskakująca i niesprawiedliwa...
    ...mieszają się w nas wówczas uczucie złości i bólu
    ...hołdu rozpaczy nie należy oceniać, lecz przyjąć go z pokorą
    ...bo wiem jak trudno jest zamknąć w paru słowach czyjeś kochane życie, którego już dla nas nie ma....

    Pozdrawiam Cię cieplutko....ona zawsze będzie żyła w Tobie, nawet gdy jej obraz mgła spowije

  • NIEobliczalna

    15 April 2011, 21:52

    do ~danioł

    mam w nosie Twoją opinie na temat mojego wiersza, nie podoba się nie komentuj.!
    pisze jak pisze Tobie akurat się nie podoba, w wierszach nie chodzi o przejrzystość,
    wiersz to nie rymowanka,
    to myśli kogoś kto czuje,
    wcale nie patrze jak to wygląda, ani czy ma jakąś forme...
    może próbuje z niej uciec Człowoieku,
    a Ciebie jakaś już forma 'upupiła' ...
    Także nie prosiłam i nie proszę o Twoją krytykę,
    bo co jak co, ale ten wiersz jest dla mnie wazny, a Ty po prostu chyba tu nie pasujesz, bo nic nie rozumiesz.

    Z poważaniem,
    dziękuje .

  • danioł

    15 April 2011, 19:08

    jak dla mnie

    zbyt długie
    nie podzielone
    małoprzejrzyste
    pewnie nie posiada ni rytmu
    ni rymu
    forma do bani

    co do treści się nie wypowiadam
    bo sam kształt zniechęca do czytania