Menu
Gildia Pióra na Patronite

odchodzę

Odchodzenie
wcale nie zwiększa odległości
między nami
gdy noszę cię w sercu
niczym pieczęć minionych dni.

Te chwile co dawno za nami
układam jak skarby drogie mi
w szkatułce naszych wspomnień.

I choć zatrzaskuję jej wieko
i nie chce już patrzeć wstecz
to jednak
wciąż mi ciebie przypomina
poranna rosa i mgła
wiatr i słońce
wiosna lato jesień zima.

Chociaż inne światy nasze dwa
to i tak o każdym zachodzie słońca
jednakie spojrzenie mamy w dal
co duszę na moment trąca.

Jednakie słońce świeci nam
choć życia nie jednakie.

Tym spojrzeniem pożegnań
wtopionym w dal
tęsknic się oduczam stale.

Nawet jeśli przynosi mi to ból
to wole cierpieć srodze
niż nigdy już nie czuć
ciebie o słońca zachodzie.

19 346 wyświetleń
294 teksty
23 obserwujących
  • kati75

    20 August 2018, 06:42

    odchodzę wcale nie czekam aż mnie zatrzymasz już zabrałam to co najważniejsze i wyruszam !

  • Naja

    13 December 2017, 18:58

    Tę odległość zwiększa czas, chociaż nie zawsze...
    Piękny wiersz :-)

  • fyrfle

    13 December 2017, 12:09

    dobrego popołudnia

  • I.Anna

    30 November 2017, 19:59

    Mirek, dziękuje za fiszkę tu i w pozostałych miejscach.
    Dobrego wieczoru życzę.

  • fyrfle

    30 November 2017, 19:55

    jak zwykle nie zostawiłem fiszki.

  • I.Anna

    27 November 2017, 18:32

    Spóźnialska jestem, ale czasem tylko :)

    Onejeczko
    Tak fajnie kiedy widuje Cię u siebie, dziękuje za uśmiech i każda serdeczność.

    yestem
    Leniuszku doceniam każdą Twoja wizytę i dziękuje, ze mnie nie zawodzisz:)

    Dobrego wieczoru Wam zyczę

  • 24 November 2017, 23:24

    Piękny wiersz.
    Pozdrawiam. :)

  • onejka

    24 November 2017, 08:48

    Zakochałam się w pierwszej strofie, choć to bardzo smutny wiersz...
    Uśmiech posyłam Iwonko :)

  • I.Anna

    24 November 2017, 07:34

    Dziękuje za chwile zatrzymania.
    Witaj Jacku, dziękuje za znak obecności.
    Cokolwiek chciałabym ci powiedzieć, w związku z odczuciami, może lepiej przemilczę, bo są długie dni kiedy nic nie jest wstanie przebić się przez powierzchnię pod która uparcie tkwimy choć nas to boli niewyobrażalnie.
    Dobrego czasu pomimo wszystko, pozdrawiam.

  • Yankes

    23 November 2017, 23:41

    Nie masz nawet pojęcia jak Ciebie rozumiem!!!