Menu
Gildia Pióra na Patronite

Piasek w oczach

Nocny mrok
przenikliwie obdziera duszę
z niewidocznej ochronnej powłoki
Zamknięte oczy świata
wyłączają alarm bezpieczeństwa
Szeptane w przestrzeń modlitwy
nikną w mroku
i nie gaśnie nadzieja, że poza nim trafiają
do niebiańskiego adresata

tyle przed nami nieodkrytych dni
tajemnic cierpliwie czekających
na szerokie otwarcie oczu
i serca rytm pewny i mocny

Nocą nazbyt pochopnie wyjawiane serca tajemnice
Jakby niewidoczność oczu
Ukryć mogła na wieki ogrom kipiących pragnień

Wyznania bez okruszynki strachu
nie znane jeszcze żniwo wydadzą
dlaczego zakładam że będzie to tylko ból

Ożywia się we mnie wiara
że nauczysz mnie miłować
i żaden szept niepewnością dźwięczeć nie będzie

zdradzane nocą sekrety duszy
w bezsennych opowieściach
z nastanym świtem trwożnym drżeniem wracają

piasek w oczach
wspomnieniem poza sennego świata
i jeszcze nieokreślony trzepot serca uwięzionego
by nad to za dnia nic nie zdradzić
i oręża nie wykuwać w cudzej dłoni

tęsknie za szeptaną melodią nocy
co dociera do ostatniej mojej głębi
i widmem zrodzonym w mroku
i wraz z nim znikającym
a jednak istniejącym choć dzień go gasi tak skutecznie

19 404 wyświetlenia
295 tekstów
23 obserwujących
  • I.Anna

    16 January 2018, 20:00

    Dziękuje Wam za każde słowo a jednocześnie wybaczcie moje spóźnialstwo ...
    czasem nocą myśli topią się w mroczności, za to świt przynosi nadzieję na światło
    i po czasie da się lżej oddychać

  • Naja

    4 January 2018, 21:00

    Tęsknota i niedosyt. Uczuć, doznań, dobra, szczęścia, spokoju, zrozumienia, pewności...
    Piękny wiersz :-)

  • 4 January 2018, 17:04

    Piękny i smutny...
    Miłego popołudnia. :))

  • giulietka

    4 January 2018, 14:24

    Czasem mamy żal do świtu, że ze snów nas ograbił, ale on jest nam dany, żeby walczyć o te sny na jawie.
    Bardzo refleksyjny, uczuciowy i kobiecy.:)