Menu
Gildia Pióra na Patronite

CZŁOWIEKU

Nim zrozumiesz człowieku, co drzemie w człowieku
To upłynie Ci z życia niemal pół wieku
To przeminą Ci twarze, przeminą zdarzenia
A i tak o człowieku nie wiele będziesz miał do powiedzenia

Bo człowiek ma dziwną swą życiową naturę
Ma myśli bez liku i czynów ma górę
I nijak ze sobą to nie jest związane
Bo myśli i czyny przez życie ma pogmatwane

Więc jeśli myślisz żeś rozgryzł człowieka
To wielka pomyłka na Ciebie tu czeka
Bo nigdy w człowieku nie znajdziesz pewności
Że trzyma się ścieżek życiowej rzeczywistości

Więc nie oceniaj, nikogo też nie sądź
Nikomu ni sędzią ni katem nie bądź
Bo przyznaj się szczerze – jeżeli to umiesz
Że przecież człowieku sam siebie nie rozumiesz

19 681 wyświetleń
162 teksty
0 obserwujących
  • Cris

    29 July 2015, 13:20

    dobry wiersz.
    pozdrawiam.