Menu
Gildia Pióra na Patronite

Granica w 88 roku ( raport)

Nikt nie chce pamiętać
Poniewierki i upokorzeń
Tych lat podłych wielkiego narodu

Część rodaków moich
Zagarnęła pracę upokorzeń
Burdeli i więzień

To wtedy polscy złodzieje
Odnaleźli na zachodzie
Samochodowe Eldorado

I tak nazwano nas złodziejami
A nasze kobiety
Wstyd mówić

Gdyby nie ten Balcerowicz
Co oddawał majątek
Jak alkoholik srebra rodowe - gdyby

A na wschodnich granicach
Ludzie z fabryk wyszli
I stali się mrówkami

W mrozie i w samochodach
Bez toalet nawet po trzy dni w kolejce
Zawsze w poniżeniu

Trzeba przypominać tą opowieść
Choć nie ma dziś klimatu
Na słuchanie raportów

76 489 wyświetleń
1011 tekstów
16 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!