Menu
Gildia Pióra na Patronite

nigdy ...

nigdy nie mów że
nie kochasz
swego ojczystego kraju
nigdy nie mów że
nie tęsknisz
nie szlochasz
nie pamiętasz
lasów
bujnych łąk
rusałek zródlanych
domu na wzgórzu
sadu z jabłoniami
pasieki pszczół
białych gołębi taty
konfitur mamy
wyborów dziarskich babci
dziadka rolnika wiernego
mleka ciepłego
dymu z ziemiaczanego ścierniska
zapachu wędzonej kiełbasy
i tylu innych rzeczy które na siłę
chcesz wymazać z pamięci
by nie tęsknić

23 962 wyświetlenia
235 tekstów
6 obserwujących
  • jesienna mgła

    29 May 2017, 01:11

    Dosłownie na piosenkę eksportową :) może się nadaje haha Wiersz napisałam bardzo dawno temu w 2004 roku w New York :) Czas leci ale tęsknota za krajem ojczystym nigdy nie umiera. Kocham Polskę :) Ale niestety eh zostaje tu tylko cisza nie chce bluźnić ...

  • fyrfle

    21 April 2017, 08:00

    Emigracja to klęska, zawsze.

  • RozaR

    21 April 2017, 07:24

    Ładnie - trochę poprzestawiać i piosenka ekspotowa na Anglię -:-)