Menu
Gildia Pióra na Patronite

" Nierządni Rządni"

„Nieżądni żądni”
Niech się wali niech się pali
Świat dokoła nas szalony
Coraz większy obraz skali
Którą jestem przerażony

Kiedy słucham wiadomości
Źródeł słowa i obrazów
Biernie chociaż pełen złości
Przyjąć nie chcę tych zakazów

Tu podwyżka , tam podatek
Mleko masło , chleb i sery
No i myśli na dodatek
Chcą opodatkować sknery

Przyjąć każą nam „rodacy”
Co u progu władzy stoją
Że okrutni nie są tacy
Choć z nas sobie żarty stroją

Drwiąc i z ludzi i z nastroju
Który rodzą te obawy
Co nas pchają wciąż do boju
Dla codziennej naszej strawy

Coraz trudniej , coraz biedniej
Nam się żyje w naszym kraju
W myśl obawy tak powszedniej
Gdzieś jesteśmy już na skraju

Cierpliwości do obłudy
Rzetelności tych co w górze
Czy prowadzą nas do zguby ?
Czy do ludzkich zwykłych wzburzeń ?

Ileż trzeba cierpliwości
Ile trudu , ile lat
By przestało nas to złościć
I by bratem stał się kat …?
Janusz Dziewanowski

16 674 wyświetlenia
111 tekstów
1 obserwujący
  • vikkka

    22 March 2014, 18:03

    Tak trzeba przyznać ŁADNIE ułożone .

  • awatar

    22 March 2014, 12:51

    ładnie ułożone