Menu
Gildia Pióra na Patronite

Cierpkie konsekwencje

Nie mieć dachu nad głową, to prawdziwa wolność
Jak dawać radę i wiarę temu, gdy
jak w Syrii każdy dzień upada z nową bombą?
Nie licz na pokój, na wiecznej wojnie niczym Tołstoj
Nie ma lwów, są hieny i tak lwią część zgarnie piach
Pustynny krajobraz tętnił antycznym pięknem, dziś
Sarin i proch zapala wiosenny wiatr
Móc patrzeć w gwiazdy to skarb, nie kiedy
te spadające życzą sobie powrotu do przeszłości
W miejscu, gdzie odebrano pewien dar
Zdjęto skalp
I tylko ruiny miast, turecki marsz i guernica
nie pozwalają zapomnieć, że
piękno jest zaszyte zbyt głęboko
nie wydrze go z nas nic i nikt
-------------
Dlatego grajmy, kiedy inni
Nie mają na to szans
Za swój spektakl już nie dostaną braw
Ani łez szczęścia
Oszczędź na inny czas smutek i żal
Zbyt wiele dróg do przejścia

9831 wyświetleń
195 tekstów
8 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!