Menu
Gildia Pióra na Patronite

Płomień

Niektórzy płoną jasno, inni- tlą się ledwo
Czyś świeczką jest, czy gwiazdą, łączy nas to jedno:
Nie ważne, ile światła dajesz, ile mocy
Liczy się, byś rozświetlił choć drobinkę nocy

1078 wyświetleń
29 tekstów
0 obserwujących
  • 6 February 2016, 14:02

    Prawie dorównałeś Asnykowi, który tak pisał:
    "Na własne mroki najlepszą pociechą
    Zapalać światło pod ubogą strzechą."

    "Dla serc szlachetnych najwyższą rozkoszą,
    Gdy drugim radość w niedoli przynoszą."

    "Najczystszą dumą, gdy sami w potrzebie
    Nic nie żądamy od świata dla siebie."

    Gratuluję!
    Dołączę życzenia Byś płonął jak najjaśniej Prawdą, Miłością i Mądrością.
    Pozdrawiam
    Sylwek