Menu
Gildia Pióra na Patronite

Nic pewnego

Nic w świecie nie ma pewnego…
Czy wróbel w srogą zimę może być pewien
Wystarczającego pożywienia dla siebie?
A pies mający w poniedziałek rodzinę,
Że we wtorek będzie ją miał?
Czy zając uciekający przed wrogiem
Może w końcu odnaleźć bezpieczną oazę?
Drzewo rosnące wśród stepu traw,
Że wystarczy mu wody by przeżyć?

Wreszcie czy człowiek może być pewien
Miłości drugiego człowieka,
Wierności przyjaźni, satysfakcji z pracy?

Nic w życiu nie ma pewnego,
Nikt na nikogo liczyć nie może.
Nie ma pewności, że jutro nastanie
Ani, że wczoraj nie umknie z rozpaczy…

1607 wyświetleń
7 tekstów
1 obserwujący
  • scorpion

    21 August 2013, 22:20

    Jedyna pewność, to że nic pewne... :)

    "Ani, że wczoraj nie umknie z rozpaczy..." - zauroczyłem się ostatnim wersem.

    Dobry debiut :)