Menu
Gildia Pióra na Patronite

Tychy

Na ulicy Przepiórek proboszcz
Obwieszcza wiernym raj na ziemi.
Wszyscy jesteśmy cząstką Boga,
Więc nie mamy żadnych przeciwwskazań,
Aby sobie wzajem nie czynić,
A wręcz mamy zatem obowiązek,
Żeby wzajemnie sobie,
Urządzać niebosa z doczesności.

Ulica Elfów kwitnie wajgelą
I pławi się w zapachu akacji.
A same Elfy,
Dumnie strzegą placu zabaw przed przedszkolem.
Może przed kakowym psem
I takimż samochodem?

Ulicą Roweckiego, zdaje się,
Że hula tylko gwar
Niedzielnego, upalnego, wiosennego popołudnia.
Aż tu nagle pod baldachimem
Z gałęzi i liści kasztana,
W majestacie Krzyża Świętego,
Zatrzymała ich zaduma,
Czasem gorzka, a chwilę później
Słodką była, jak gorzką jest czekolada.

297 734 wyświetlenia
4773 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!