Menu
Gildia Pióra na Patronite

Na stepach

Na stepach życia, wśród zielonych łąk i polnych kwiatów.
Dostrzegłam zbłąkanego starca, usłyszałam anielską muzykę.

Jego twarz porysowana czasem, odzwierciedlała mądrość świata.
Dostrzegłam w niej codzienność namalowaną kolorami życia

Patrząc mi w oczy wyszeptał.
- Nie potrzeba słów żeby zrozumieć.
- Nie potrzeba opowieści aby się dowiedzieć
- Wystarczy słuch.
- Wystarczy spojrzenie.
- Wystarczy dotyk.
- Czy to tak wiele?
Zapytał.

Nastała cisza, tylko wiatr szumiał w obłokach.
Zrozumiał moje milczenie, a ja jego spojrzenie.

Gdzie jesteś staruszku mądrości, z brodą siwą od starości.
Pogrzebany na starym cmentarzu, pośród mogił i kamieni.

Została tylko pieśń którą wiatr niesie, po dziś dzień.
Usłyszy ją ten co co w ciszę wsłucha się.

27 415 wyświetleń
180 tekstów
11 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!