Menu
Gildia Pióra na Patronite

przydrożny krzyż

na skraju wsi
dróg rozwidleniu
stoi krzyż
samotny świadek
ludzkich rozterek

wielu już przeszło
cichą modlitwę zmawiając
wybierało ścieżkę
dobrą by się zdało
swym sercem kierowani

wciąż twarze inne
i różne losu koleje
lecz słowa modlitw te same
i rozterki
i krzyż na dróg rozwidleniu

159 502 wyświetlenia
1079 tekstów
54 obserwujących
  • Archangel_Marco

    23 March 2012, 22:39

    Chciałem ubrać je lepiej. Ale... niech Ci będzie.

  • 23 March 2012, 22:37

    czy głupota jest wiarą czy to wiara w głupotę przyobleka ? a może wiara to wybór drogi ? i choć tutaj o krzyżu piszę, mówię o każdym symbolu ...by na dróg rozstaju umieć wybrać a nie wykopać sobie grobu na ich styku ...bezimiennym grobie ...beznadziei ...

    dziękuję Dominiku za odwiedziny i słowa, z którymi można się zgodzić lub nie ..lecz ubrane są wybornie ...

  • Archangel_Marco

    23 March 2012, 22:17

    Niech więc ogląda modlitw daremności
    I niech wyśmiewa ludzkie łby skulone
    Niech się wykpiewa z ludzkiej naiwności
    Gdy życie głupiego będzie już skończone

    Niech dalej świadkuje deszczom spadającym
    I błyskom nadziei na nocnych niebiosach
    Niech zabiera tytuły je nadawającym
    I niech decyduje o przegranych losach!