Menu
Gildia Pióra na Patronite

Tancerka

Na ramieniu rycerskiego krzesła
Leży suknia, omdlała tancerka.
Promień światła blask jej dawny wskrzesza,
Tęsknym wzrokiem księżyc na nią zerka.

W ciemnej niszy, w innym pokoju
Śni dziewczyna taniec zapomniany,
Przyodziana w jedwab marzeń zwoju.
Walca dźwięki płyną lecząc rany.

Nim Maestro-Sen ostatni zagra taniec,
Resztką blasku ucałuje Księżyc suknię,
Zanim zgaśnie pod sklepieniem walca zamieć,
Tańcz ma duszo, nim los zbudzi cię okrutnie.

137 912 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • 25 February 2011, 20:48

    podaj mi rękę
    walca zatańczmy
    na parkiecie
    pełnym płatków róż
    nim trwa noc
    w sennym marzeniu

    miłego wieczoru ....

  • giulietka

    23 February 2011, 18:36

    Damianku... dziękuję...
    Ten wiersz jest kawałkiem lustra, w którym żyje skrawek mojej duszy, więc miło mi czytać właśnie tu takie słowa...

  • Huaquero

    23 February 2011, 18:34

    Nim Maestro-Sen ostatni zagra taniec,
    Resztką blasku ucałuje Księżyc suknię,
    Zanim zgaśnie pod sklepieniem walca zamieć,
    Tańcz ma duszo, nim los zbudzi cię okrutnie.

    Cały wiersz jest piękny, jednak ta zwrotka ujęła mnie do głębi... Czytając, myśli tańczą beztrosko między strofami, do dźwięków tego walca... Niesamowity.

  • giulietka

    20 February 2011, 19:38

    Dzięki Aguś:) Mnie już wszystkie wydają się zbyt podobne;)

  • giulietka

    20 February 2011, 19:10

    Dario, dziękują za wzruszająco piękne słowa, na które chciałabym kiedyś zasługiwać...
    Pozdrawiam ciepło:)

  • Akte

    20 February 2011, 19:09

    ...Tańcz ma duszo, nim los zbudzi cię okrutnie.

    piękny, pozostałe słowa są zbędne
    Ty Madziu zawsze potrafisz wyrazić to, słowem najtrudniej wyrazić.... życie

    pozdrawiam ciepło
    zachowując wiersz w pamięci

  • giulietka

    20 February 2011, 16:05

    Cieszę się ogromnie:)
    Pozdrawiam Ewelinko;)

  • giulietka

    20 February 2011, 15:41

    Grzesiu następny bal będzie, ale już bez nas:

    "Niech żyje bal!
    Bo to życie to bal jest nad bale!
    Niech żyje bal!
    Drugi raz nie zaproszą nas wcale!
    Orkiestra gra!
    Jeszcze tańczą i drzwi są otwarte!
    Dzień warty dnia!
    A to życie zachodu jest warte!"

    Grażko, dziękuję Ci za tak ciepłe słowa:)

    Pozdrawiam Was serdecznie:)

  • 20 February 2011, 14:06

    Madziu...słowami urzekasz..:)

    Pozdrawiam i na kolejny wiersz czekam :)

  • Irracja

    20 February 2011, 11:18

    ... ostatni taniec balu... i tylko pytanie kiedy, i czy, następny bal będzie...

    ;-)