Menu
Gildia Pióra na Patronite

Piosenka autorska.

http://www.youtube.com/watch?v=DyOdu7yepL0

Byt.

Na pograniczu dobra i zła
w nostalgii pieszczot nocy i dnia
szczęście spotyka się z niedolą chwil
gdzie sens istnienia ze śmiercią śpi

Melodia gniewu zszarganych prawd
uczucie żalu w obrazie kłamstw
walka o dumę, nad głową dach
przed samotnością samolubny strach

Śpiączka w marzeniach, koszmarny sen
codzienna strzała stuparu serc
w pięknym ubraniu matka na wznak
w nieświadomości smutku, jaki tam świat

Krytycy życia uczą jak trwać
codzienność pragnień, codzienność krat
grubasy pychy, anioły zgliszcz
ukierunkowany sztuką zwą byt

81 776 wyświetleń
826 tekstów
102 obserwujących
  • scorpion

    30 January 2015, 00:00

    Chodzi o pogrzeb, matka w trumnie ubrana w piękną czarną suknie, która przed śmiercią w smutku rozmyślała, dokąd tak naprawdę się uda

  • Martini2726

    29 January 2015, 23:42

    Kilka genialnych wersów i metafor zawarłeś w tym utworze. Zdecydowanie to "perełki", jak mawia nauczycielka od polskiego. Bardzo mi się podoba. Nie rozumiem jednak dwóch ostatnich wersów w przedostatniej strofie.