Menu
Gildia Pióra na Patronite

Opis do akwarelki którą już namalowałem

Na oknie stare radio
z którego ocieka schematyczna suma
niedzielna
jak w zeszłym tygodniu

Na tapczanie sylwetka w piżamie
mężczyzny
zobojętniałego jak roztopy
i szara szpitalna sala
gdzie nad drzwiami
wisi Chrystus w akcie zbrodni

Mężczyzna się nie porusza
i żyje mszą poranka
dom starców zapewnia mu spokój
a i rodzina o nim zapomniała

Jest psychicznie chory
i chwieje się
na krawędzi łóżka
na koniec modlitwa z radiem
i niedziela - jak spodnie - przydługa

amen

128 103 wyświetlenia
1427 tekstów
95 obserwujących
  • misiek45

    17 December 2012, 17:01

    Ktoś kiedyś powiedział że Panu Bogu pośród innych cudów tylko starośc nie wyszła,zastanawiający wiersz-pozdrawiam Piotrze i miłego wieczoru:)

  • Seneka 18

    17 December 2012, 16:18

    Niezwykły utwór...

  • zugimihau

    17 December 2012, 11:58

    amen!