Menu
Gildia Pióra na Patronite

Siła

Najbardziej w "bardzo" cenię siłę przekonania,
że nie może być mocniej.
"Najmocniej" mówi ktoś
kto wcale nie jest najsilniejszy.
Bo siła jak odbicie w lustrze
zależy od tego kto przed nim stanie.
I jak w Wesołym Miasteczku,
Jak w Krzywym Zwierciadle
szukam siły prawdziwego odbicia.
Bez smutku, który jest jak radość.
Bez radości co ma obraz smutku.
Bez fałszu co jest jak prawda.
Bez prawdy z nutką fałszu.
Najmocniej "chcę" czegoś
wtedy gdy pragnę.
Pragnę "chcieć" najmocniej
wtedy gdy nie mam nic.

78 919 wyświetleń
936 tekstów
120 obserwujących
  • meedea

    6 December 2010, 22:55

    Nawet nie wiedziałam, że operuję czymś takim ;) Bardzo dziękuję :)

  • Ahawah

    6 December 2010, 22:07

    Lubię sposób w jaki operujesz takim środkiem stylistycznym jak antymetabola.

    Propo wiersza - nie wiem dlaczego tylko trzy plusy jak narazie.. :)

  • Papillondenuit

    24 November 2010, 22:50

    Mi również spodobało się Twoje niestandardowe spojrzenie na te kilka słów, tak powszechnych w naszym codziennym języku...
    Pozdrawiam i oczywiście +

  • Seneka 18

    24 November 2010, 16:14

    Przepiękny wiersz...Twoje słowa zawsze czytam z największą przyjemnością...